Buddha WOOD love this!

„Visszatér a fa
az erdőbe, a papír
is lomb, csak fehér.”

Évek óta járjuk a Balaton‑felvidék erdejeit jóbarátommal, Kapui Ferenccel, mivel egy tematikus blogot vezetünk a környék romtemplomairól. A túrák során egyre feltűnőbbé vált az utóbbi időkben, hogy közvetlenül az ösvények mentén mennyire megszaporodtak az eldobott toalettpapír‑darabok és egyéb, ezekhez tartozó maradványok, amelyeket az erdőjárók nem tudtak, horribile dictu nem is akartak nagyobb titokban tartani — mindenesetre nyomaik akarva‑akaratlanul is a táj részévé szervesültek, amit Feri és én gondosan dokumentáltunk.

A véletlen „land art” darabok egyszerre izgalmasak, ugyanakkor elkeserítőek. A projektünk egyik része tehát a jelenség dokumentálása, vagyis a digitális nyomrögzítés. A „bűnjeleket” Polaroid kamerával is lefényképeztem, a médiumnak megfelelő elmosódott, néha igencsak sejtelmes hangulattal, ahol minden esetben szerepel a növényzet homogén sötétjében a fehéren világító papírdarab. Önmagukban, assemblage‑ként és egy új gondolat mentén installálva is szerepeltetjük ezeket az instant képeket.

A harmadik nézőpont a Polaroid fotók és Feri filozófikus haikuinak társításából következik: installációt készítünk, ahol egy zuzmós ágon a valós erdei helyzetet modellezzük egy kis csavarral — nem egyszerűen toalettpapír cafatok lógnak rajta, ha nem a Polaroid fotó emulzióját „olvaszottam rá” a toalettpapírra. A gesztus lényege, hogy szimbolikusan az erdő (amelyből adott esetben a papír kitermelése is történik) maga kerül rá az ágakra, mostohán odavetve, pont olyan könnyelműen, ahogyan eldobjuk a szemetet túra közben. Másrészt egy furcsa buddhista körforgás‑paródiaként is értelmezhető — amolyan papírt a papírnak alapon.

Az utolsó fázis egy animáció, amely az eddigi elemek kvintesszenciájaként prezentálja Feri haikuját, és koncentráltan rávilágít az abszurd együttélési szituációra, amelybe belekényszerítjük magunkat és egymást a természettel karöltve.

A projekt a Friss Összművészeti Formáció (FÖF) Együttélés című kiállításán, az Art9 Galériában került bemutatásra.